dijous, 18 de setembre del 2014

Comunicat de Podem Molins sobre la presentació de "Guanyem Molins" [CAT]

El dimarts 16 de setembre del 2014 es va presentar, davant la sorpresa dels ciutadans i veïns de Molins de Rei, una plataforma social que vol aglutinar tots els moviments d’esquerra del municipi sota una nova marca electoral denominada "Guanyem Molins ".

Utilitzant una denominació similar a la de la candidatura que Ada Colau encapçala a Barcelona, aquesta nova plataforma pretén partir de la ciutadania de Molins de Rei. Des Podem Molins volem expressar les nostres dubtes sobre aquesta candidatura pels motius que exposem a continuació:

- La roda de premsa en què es va presentar la candidatura no va ser promoguda per ninguna plataforma veïnal. A més, aquesta candidatura no sembla sorgir dels movimentsments socials de Molins, a diferència de Guanyem Barcelona. La presència de tota la militància d'Iniciativa per Molins en aquesta roda de premsa, i l'absència de la resta de moviments socials i polítics, ens suscita nombrosos dubtes al voltant del sentit que pogués prendre la candidatura, que s'assembla més a una maniobra per intentar salvar els mobles per part d'uns polítics locals que, d'altra manera, no podrien aspirar a guanyar unes eleccions a la nostra ciutat.

- Guanyem Barcelona va voler dotar de legitimitat democràtica a través de la recollida de 30 mil signatures. "Guanyem Molins" no està a peu de carrer ni sembla voler tenir la voluntat de legitimar democràticament mitjançant una recollida de signatures o per altres mecanismes similars a la seva disposició.

- L'aposta de "guanyem", tal com s'ha plantejat a Barcelona, no és la d'una simple coalició de partits auto-denominats "d'esquerres", sinó la que siguin precisament els ciutadans i no un partit polític (sigui quin sigui) que se situen al centre de la iniciativa política.

Davant la situació d'emergència social en què ens trobem considerem que cal prioritzar l'interès públic respecte a l'interès de partit. Davant l'enèsima proposta de "unitat de l'esquerra" nosaltres volem posar l'accent en que l'important avui en dia és la unitat popular i ciutadana fora del marc imposat pels partits polítics tradicionals.
- "Guanyem Molins" s'ha presentat amb un manifest en el qual no apareix cap tipus de reforma municipal substancial, tan sols es parla de reformes mediambientals i d'una abstracta voluntat "imaginativa" per combatre els efectes de la crisi. Encara que no estiguem en desacord amb els punts del manifest, creiem que aquesta voluntat "imaginativa" no és la solució als greus problemes polítics, econòmics i socials que tenim al nostre municipi. Considerem a més que el fet que Iniciativa per Molins de Rei estigui darrere d'aquesta marca electoral pot limitar el procés de crítica i actuació política necessària per abordar un projecte real de ruptura democràtica municipalista com el que planteja "Guanyem Barcelona".

Sorprèn que no es parli en el manifest d'una reforma de l'Administració Local per incrementar els mecanismes de participació ciutadana o que no s'esmenti res sobre els elevadíssims sous -50.000 euros l'any- que cobren els regidors que se suposa que estan realitzant una feina amb dedicació exclusiva al Ajuntament de Molins de Rei. No es parla tampoc del excessiu nombre d'assessors amb elevats salaris nomenats a dit pels equips de govern municipal ni de la necessitat d'una auditoria ciutadana del deute públic municipal, una de les més notòries reivindicacions dels moviments veïnals dels últims anys.

Tampoc s'esmenta en aquest manifest la necessitat de re-municipalitzar el serveis públics bàsics per a la seva gestió directa municipal amb participació popular, un altre dels motius fonamentals de la lluita ciutadana dels últims anys plasmats, entre altres, en la plataforma Aigua és vida.
Des del nostre punt de vista considerem que és fonamental posar aquests temes en el centre del debat polític municipal i el fet que ni es plantegin d'inici ens crida profundament l'atenció. Tenim la sospita fundada que si aquests continguts no apareixen en l'agenda política de Guanyem Molins ha de ser per la proximitat dels seus membres fundadors a Iniciativa per Molins i la seva incomoditat a l'hora de reconèixer que van ser precisament els successius governs municipals "d'esquerres" encapçalats per Iniciativa per Molins els causants tant de les privatitzacions de serveis municipals com de la pujada injustificada de sous dels càrrecs electes i de confiança de l'Ajuntament.

Podem Molins no es va crear per salvar la vella lògica política. Si hi ha la voluntat de crear una candidatura municipalista de base a l'estil "Guanyem Barcelona" ha de fer-se amb el protagonisme real dels barris i moviments socials i amb una àmplia legitimitat democràtica darrere.

Des Podem Molins volem recordar que vam fer una crida en el nostre primer comunicat a una veritable confluència ciutadana per poder recuperar Molins i que el municipi sigui fet per i per als veïns. No obstant això, "Guanyem Molins" sembla haver sorgit com una marca blanca d'Iniciativa per Molins per, aprofitant l'estirada mediàtica de la denominació original, poder seguir cooptant esferes de poder al nostre municipi per tal d'intentar recuperar allò que varen perdre. No podem oblidar que els integrants d'Iniciativa per Molins defensen en bloc la gestió d’un  exalcalde que va ser intervinguda a causa de totes les irregularitats que presentava, compta amb un informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya amb diversos indicis d'il·legalitat en l'externalització de serveis i que, a hores d'ara, està imputat per presumpte delicte contra l'Administració Pública en el cas dels presumptes sobresous il·legals de la Federació de Municipis de Catalunya. És per aquesta defensa en bloc de la figura de l'ex-alcalde que considerem que els integrants d'Iniciativa per Molins de Rei formen part de la nostra particular casta local, que va utilitzar la protecció pública per a l'enriquiment privat.

No més oportunismes. No més vella política.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada